Tanulmány

2013.12.08. 11:32 | Sophia Rayen | Szólj hozzá!

S. T., egy északi ember tanulmánya a nemekről

 

Minden országban különbözőek az emberek. Ez vitathatatlan tény, hiszen megannyi körülmény befolyásolja a gondolkodásmód alakulását; a kultúra, a hagyomány, a szokások, helyi éghajlat vagy a nyelv. Az erkölcsrendszerről viszont elmondható, hogy nagyjából megegyezik. Példának okáért nem kell magyarázni egy külföldinek a „ne ölj” parancsot. Van azonban egy pont, ahol megoszlanak a vélemények, és immár több évtizede húzódnak feloldhatatlan viták.

Észak és dél élesen elhatárolódik egymástól a nemek váltásának kérdésében. Északi ember számára meglepően hangzik elsőre, de a déliek szabadon változtatják nemüket akaratuk szerint.

Az eset röviden leírva a következőképpen néz ki; egy ismeretlen eredetű – a lassan legendává váló mendemonda szerint, Nostradamus feljegyzéseiből, egy bizonyos J. O. monogramú késődéli férfiú által főzött – ital elfogyasztása után minden különösebb mellékhatás, vagy kirívó esemény nélkül a fogyasztó neme ellenkezőjére változik. Ivás után alvás ajánlott, ez garantálja a hatást. Az ébrenlét lázra és influenzára hasonlító tüneteket mutathat, az ital pedig hányással távozik a szervezetből. Mára több alfaját is kifejlesztették a szernek, változó a javasolt alvásmennyiség és az ivás mikéntje is (t.i. evés előtt, után, közben, vagy a nélkül fogyasztandó).

Egy nap akár többször is használható, semmi korlát nincsen megszabva; ha valakinek kedve tartja akár minden nap más neműként mehet a munkahelyére. A többszöri használat mellékhatásai jelenleg még ismeretlenek, több szakértő is állítja, hogy egyáltalán nincsenek is.

Ezt a jellegzetesen déli szert valamikor az ötödik században főzhették meg először, de pontos adatunk nincsen erre vonatkozólag. Az első utalás, mely talán a déli italra utal, egy 10. századi krónikában szerepel; egy monda, melyet egy tanult mesterember jegyzett le, fekete egyszarvúakkal hozta összefüggésbe az italt, mely lehetővé tette egy, a történelemben nyom nélküli király belopózását szeretett hercegnője szobájába – fésülőnő álruhában.

A déliek beszámolói alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy az ital mindig is életük szerves része volt. A nemváltás kérdése nem okoz számukra erkölcsi problémát, gondolkodásmódjuk része.

Szkeptikus északiak utaztak már ötven évvel ezelőtt is délre, hogy maguk próbálják ki a hatást. A déliek lelkesen, vendégszeretően kínálták őket, gyakran velük is ittak. Mindezidáig megfejthetetlen volt, hogy miért is nem hat az északiakra a szer. A tudomány fejlődése azonban tálcán kínálja a lehetőséget; valószínűleg a génállomány miatt. Érdekes megfigyelés, hogy egy északi és egy déli ember gyermeke minden esetben fogékony a nemváltó italra. Ez azt engedi feltételezni, hogy egy eddig misztikus – természetfelettinek tűnő képességet adó – gén domináns az északiak homogenitásával szemben.

A nemváltás kérdése sok parázs vitát szított nem csak országok, de nemzetközi szervezetek közt is. Az északiak többsége ellene, míg a déliek természetesen mellette szavaznak. Az északiak véleményére hatással lehet az észak-déli határ egyre északabbra húzódásától való félelem is. Az emberek keveredése megállíthatatlan; felmérhetetlen, melyik szélességi fokig élnek domináns génekkel rendelkező emberek.

A panobinus egyház szerint a nemváltás erkölcstelen és isten akarata ellen való. Az orvosok nem ajánlják az ital használatát, és felhívják a figyelmet a mentális egészségre kifejtett hatásáról. Az északi államok véleménye megegyezik abban, hogy veszélyezteti a fajfenntartást, ha mindenki a saját feje után menve váltogatja a nemét. A déliek alapvető jognak tartják, hasonlóképpen a hajfestéshez.

Úgy gondolom, ebben a kérdésben egyhamar nem lesz döntés, mert nem tudjuk a másik szemével nézni a világot; ahhoz több kultúrában kellett volna egyszerre felnőnünk. Mivel pedig döntés nem lesz, a nemváltás tulajdonsága egyre északabbra kúszik majd a génjeinken át, mígnem mindenki rendelkezni fog vele. Akkor pedig eljön a tiltás ideje, és az alkotmánybíróságé lesz a döntés, hogy korlátozza-e az emberi jogokat, ha betiltja a szert.

Ha hoznak is ilyen törvényt, legyenek rá felkészülve, hogy titokban fog folytatódni az ital terjesztése.

A bejegyzés trackback címe:

https://sophiarayen.blog.hu/api/trackback/id/tr505681347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása